Blåsorkestern Enigheten i Åhus

Blåsorkestern Enigheten

Att gå och ut och roa sig i början 1900-talet var ingen självklarhet för vanligt folk. Men för den som hade möjlighet så öppnade Åhusparken (Åhus Folkets hus och parkförening) sina grindar för första gången 1906 och under första sommarsäsongen lyckades man locka hela 19.000 besökare. Bandet som stod för dansmusiken hette Enigheten och var en blåsorkester från trakten. De kom att fortsätta underhålla Åhusborna och andra gäster i parken fram till 1925. Bilden lär vara tagen öppningsåret 1906.

Musikerna är fr. v. Bernt Grönberg, Nils Bondesson, Wilhelm Esplund, Karl Larsson ”Kalva Karl”, Otto Henriksson och sittande Nils Åström

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 00-tal, Åhus, Folkpark, Historia, Musik, nöjesliv, Sekelskiftet 1900, Skåne, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Blåsorkestern Enigheten i Åhus

 1. Birgitta Andersson skriver:

  Hej! Wilhelm Esplund, i mitten på bilden, är min fars morfar. Fars mor hette Ida Vilhelmina Esplund, gift Andersson, och hon drev bl a kafé Svea i Åhus.

  • Hej Birgitta! – Roligt att se att det finns avlägsna släktingar därute på internetet!. – Wilhelm Esplund är min mormorsfar. Wilhelm var född år 1865. – Jag har gjort en del släktforskning. – Ida Wilhelmina var min mormors syster – Ester Wilhelmina. – Vill du veta mer om Wilhelm så hör av dig. – Jag har skrivit en liten krönika…

  • Hej Birgitta, – Roligt att se att det finns avlägsna släktingar där på internet. – Wilhelm Esplund var min mormors (Ester Vilhelmina) far. – Jag har gjort en del släktforskning och om du vill ta del av vad jag skrivit i kort krönika om Wilhelm så är du välkommen att höra av dig.

   /Karl-Johan

   • Birgitta Andersson skriver:

    Hej Karl-Johan! Har inte varit inne på denna sidan och tittat så därför har jag inte sett din kommentar. Jag är nyfiken på din krönika om Wilhelm. Jag håller själv på att skriva om Wilhelms farfar, Anders Olsson och hans barn som utvandrade till Amerika.
    Hälsningar
    Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s