Degeberga Marknad i forna dagar

Degeberga Marknad i forna dagar

Den första marknaden i Degeberga med officiell status ägde rum fredagen den 3 april 1891. Det var en solig och vacker dag och marknaden, som var förlagd en bit väster om järnvägsstationen, blev omgående en succé. På den här tiden anordnades den två gånger om året i form av en vår- och höstmarknad. Bland försäljarna märktes främst hantverkare och kreatursförsäljare och ur nöjessynpunkt fick man nöja sig med att kunna besöka biertälten, vilket antagligen var ett nöje gott nog för många. Det går att läsa att kronobetjäningen under vissa år förbjöd försäljning av bier och vin efter lunch för att undvika fylleri och bråk. Något år har efterfrågan varit så stor att man sålt slut på starkvarorna redan under förmiddagen!

Marknaden kom efter några år att förläggas på Tingstorget där den låg ända fram till 1961. Efter hand dök det upp ett allt mer varierat utbud av varor och nöjen. Redan i början av 1900-talet fanns det skjutbana, kraftmätare, rouletthjul och annat på plats. Populära blev också karamellstånden som år 1926 kunde räknas till omkring 15 stycken.
Under 1960-talet hölls marknaden på Centralskolans tomt innan den 1970, slutligen flyttade till sin nuvarande plats i Mörkavad. Ungefär vid denna tid tog Gärds härads hembygdsförening över själva driften.

Marknaden har under alla år lockat till sig folk en bra bit utanför själva Degeberga. Och det finns åtskilliga vittnesskildringar om att marknadsdagarna här och på andra ställen var något av årets höjdpunkt. Såväl kring detta som själva marknaden skulle man kunna skriva mycket om, men jag avslutar med att konstatera att jag tyvärr saknar datum på bilden. Den är i alla fall tagen då marknaden var förlagd på Tingstorget och ser i mina ögon ut att kunna vara från 1920-talet eller något lite senare.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i Degeberga, Gärds härad, Historia, Marknader, nöjesliv, Skåne och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s