När det spelades bandy på Osbysjön

När det spelades bandy på Osbysjön

Osby IK är en klassisk hockeyförening som bildades 1967 och som genom ideella insatser lät uppföra en ishall i samhället året efter. Klubben har med tanke på ortens storlek varit förhållandevis framgångsrik och spelat flera säsonger i division 1.
Vad många nog inte känner till är att det fanns en föregångare till klubben som hette IFK Osby och som spelade bandy. Detta var i en tid då konstfrusna banor ännu inte gjort sitt intåg och laget tränade och spelade huvudsakligen sina matcher på Osbysjön och Nybygdasjön. Under många år var IFK Osby en av Skånes ledande bandyklubbar och dominerade stundtals sporten i regionen. Bilden är tagen av en okänd fotograf 1946 då klubben vunnit sitt elfte DM-guld. Tre år senare var laget på sin topp och nådde kvalspel till landets högsta serie, vilket får sägas vara en stor bedrift även på den här tiden då det fanns större utrymme för småklubbar att mäta sig med de stora. Runt 500 personer sägs ha tagit sig ut till Nybygdasjön, en bit väster om samhället, för att titta på sina lokala förmågor i kvalspelet.

På bilden syns:
Fr. v. Tore Tillgren, Nils Åkesson, Karl Olsson, Gösta Nilsson, Sven-Åke Brunell, Harald Olsson, Gösta Olsson, Torsten Bramwell, Gunnar Hall, Sigurd Hall och Kurt Andersson

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i Östra Göinge härad, Bandy, Historia, Idrott, Osby, Skåne och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s