Lokputsare Dahlqvist och hans arbetskollegor på Tollarps mekaniska verkstad

Lokputsare Dahlqvist och andra arbetare på Tollarps mekaniska verkstad

På den här bilden har vi rest tillbaka till året 1901. Den är tagen framför Östra Skånes Järnvägars lokverkstad och lokstation, på Tollarps mekaniska verkstad. Det var i en tid då järnvägen gav rikligt med arbetstillfällen runt om i Skåne och övriga Sverige. Den välgödda mannen med käpp är verkstadsföreståndare Jöns Martin Olsson och till höger om honom syns Claes Petersson som ansvarade för kontoret.

Mannen längst ut till höger heter Johan Dahlqvist, han föddes den 23 februari 1874 i ett torp i Andrarums socken. På bilden är han knappt trettio år gammal och arbetar som lokputsare på verkstaden. Det var ett tidsödande, smutsigt och slitsamt arbete. I sysslorna ingick bland annat att städa och putsa upp de smutsiga loken efter dagens tjänstgöring samt tömma dem på gammalt sot och slagga ur. Han skulle också se till lokens olika delar fick smörjolja och att kol- och vattennivåer var lagom. Under hela processen skulle loken gå på så kallad backfyr, en lite kvävd kolglöd som såg till att loken inte slocknade helt under natten. Vissa dagar krävdes dessutom grundligare översyn då man exempelvis rengjorde pannan från kalkavlagringar eller reparera slitage och småfel som uppstått. En stor del av arbetet som lokputsare fick utföras under natten då loken skulle stå redo för trafik tidigt på morgonen dagen efter.

Johan Dahlqvist tjänade knappt 500 kronor om året, ingen märkvärdig lön vid den här tiden, men ändå säkert det dubbla mot vad han tjänat som bonddräng i tidigare. Många tog jobbet med förhoppning om att avancera till lokeldare. Detta lyckades Dahlqvist med och 1905 flyttar han till Kristianstad för tjänstgöring. Några år senare skulle han avancera ytterligare och nå sin dröm – att bli lokförare.

Fotografiet är taget av C.F. Piil från Höör.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i Arbetsliv, Företag, Gärds härad, Historia, Industrier, Järnväg, Skåne, Tollarp och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s