Broby Marknad

Broby Marknad

Så här såg det ut när den legendariske hembygdsskildraren Torsten Brogårdh besökte Broby marknad, tisdagen den 7 juni 1966.
Det är en marknad som med all rätt kan kalla sig anrik då den pågått ända sedan 1753 och dessutom lär ha legat på samma plats under alla år. Marknaden är belägen i samhällets norra del, i anslutning till den gamla avrättningsplatsen dit långväga besökare kom för att handla med smide, trävaror, säd, bruksartiklar och kreatur. För många i trakten var detta något av årets händelse och det kunde gå ganska vilt till när brännvinet flödade bland knallare och besökare. Marknadens storhetstid inföll under mitten av 1800-talet, då vissa menar att den till och med kunde mäta sig med storheter som Kivik och Sjöbo. För mig och säkert för många andra också, är marknaden i Broby annars främst förknippad med Selma Lagerlövs klassiker ”Gösta Berlins saga”. Nedan finner du ett utdrag ur kapitel 34:

Den första fredagen i oktober börjar den stora Broby marknad, som varar i åtta dagar. Det är höstens stora högtid. Den föregås av slakt och bak i varje stuga, de nya vinterdräkterna äro då färdiga att bäras första gången, helgdagsrätter, sådana som klengås och ostkaka, stå på bordet dagen om, brännvinsransonerna fördubblas, arbetet vilar. Det är fest i varje gård. Tjänare och arbetsfolk få då ut sina löner och hålla långa överläggningar om vad de ska köpa på marknaden. Långväga folk kommer i små flockar vandrande vägen fram med ränsel på ryggen och stav i handen. Många driva sina kreatur till marknaden. Små envisa ungtjurar och getter, som stå stilla och sätta frambenen rätt i backen, ställa till mycken förtret för ägaren och mycken glädje för åskådaren. Gästrummen på herrgårdarna äro fyllda av kära gäster. Nyheter utbytas, och priser på boskap och bohag diskuteras. Barnen gå och drömma om marknadsgåvor och marknadspengar.
Och på den första marknadsdagen – vilket vimmel rör sig inte då uppför Broby backar och över det vida marknadsfältet! Stånd äro resta, där städernas köpmän ha brett ut sina varor, medan dalfolk och västgötar ha staplat upp sitt gods på oändliga räckor av ”skivor”, över vilka vita tygtak fladdra. Lindansare, positiv och blinda fiolspelare finns där nog av, likaså av spåmän, av karamellförsäljare och av brännvinskrogar. Bortom stånden stå sten- och träkärl uppradade. Lök och pepparrot, äpplen och päron bjudas ut av trädgårdsmästare från de stora gårdarna. Vidsträckta kvadrater av marken äro upptagna av rödbruna kopparkärl med blank förtenning

Broby marknad lockar fortfarande stora skaror människor som vid bra väderleksförållande kan uppgå till runt 15.000 besökare. Numera arrangeras den av Lions för att samla in pengar till deras hjälpverksamhet. Den s.k. vårmarknaden äger rum första lördagen i juni och höstmarknaden första söndagen i augusti.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 1960-tal, Östra Göinge härad, Broby, Historia, Marknader, nöjesliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s