Picknick i Åhus 1922

Åhus är en klassisk bad- och rekreationsort dit societeten lockades redan under 1870-talets början. Här anlades tidigt kallbadhus, strandcafé, hotell, sommarrestaurang och ståtliga sommarhus. Och från Kristianstad kördes särskilda badtåg med turister från staden och dess omgivning. Den vanliga Åhusbon, om det nu finns någon sådan att tala om, betraktade till en början det hela med en viss skepsis och det skulle dröja fram till 1920-talet innan själva badandet slog igenom på allvar i de breda folklagren.
På bilden ser vi ett sällskap som slagit sig ner för en stunds picknick i det gröna. Enligt en notering på kortets baksida är bilden tagen i Åhus lördagen den 19 augusti 1922. Någonstans i Täppet eller möjligen Äspet, skulle man kunna anta.
Vilka personerna är har tyvärr gått förlorat under årens lopp, men människorna ger en bra bild av hur radikalt annorlunda klädmodet såg ut mot dagens badgäster eller semesterfirare. En annan intressant detalj är de pilsnerflaskor vi ser uppdukade, de kommer av allt att döma från det legendariska Finlandsbryggeriet i Kristianstad. Fem dagar efter bilden togs röstade förövrigt en mycket knapp majoritet nej till allmänt spritförbud i landets första folkomröstning.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 1920-tal, Åhus, Bryggerier, Hanöbukten, Historia, Mat, nöjesliv, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s