Tröskning i Olseröd

Tröskning i Olseröd

Denna fantastiska bild tar oss tillbaka till åren runt 1920 och den förbisedda byn Olseröd, på Linderödsåsens sydostligaste del. Bilden är tagen i samband med en tröskning hemma hos ”Ola Jeps Ola”. Hans riktiga namn var Ola Nilsson och står som tredje person från höger. Flickan i förklädet är hans dotter Elsa och den lilla pojken bredvid är fostersonen Gustaf Hansson. Mannen i hatt framför halmstacken heter Per Andersson-Rodhe.

Ambulerande tröskverk dök upp i Sverige redan under 1800-talets andra hälft och blev en allt vanligare syn på landsbygden i början av seklet. Den stora investeringskostnaden gjorde att maskinerna ofta var samägda i någon form, ofta genom en lokal tröskförening. Med tiden dök också så kallade maskinstationer upp lite varstans, inte sällan sprungna ur just någon tröskförening. Skörden och sädesbärgningen var fortfarande ett stort och tidskrävande arbetsmoment, vilket gjorde att man var några stycken som hjälptes åt på varandras gårdar. Inte sällan tog man hjälp av så kallade dagsverkare. Varje by eller förening hade i regel också en speciell tröskmaskinist och matare som följde med tröskan till de olika bönderna.
Det skall i sammanhanget tillägas att mer moderna skördetröskor som vi känner dem, är en senare företeelse som började dyka upp först efter andra världskriget. Dessa drogs till en början med traktor ute på åkrarna men blev snart självdrivande.

Fotografiet kommer från Ingegerd och Nils-Gunnar Nilsson i Maglehem.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 1920-tal, Arbetsliv, Gärds härad, Historia, Lantbruk, Maskiner, Olseröd, Skåne och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s