På en slingrande grusväg i Hörröd

På en slingrande grusväg i Hörröd De besvärliga odlingsförhållandena uppe i skogsbygderna på Linderödsåsen gjorde att Hörröd och dess omgivning länge var mycket sparsamt befolkat. Stora områden låg obrukade och så sent som under 1700-talets mitt fanns det mindre än 30 hemmansbrukare i hela socknen. Dessutom var få av gårdarna egenägda, de tillhörde de välbärgade godsen Maltesholm och Vittskövle. I en markbeskrivning från 1700-talet kan man läsa ”Nödtorftigt utsäde och höbol samt eke och surskog med någon bokeskog”. När den här bilden togs har vi förmodligen tagit ett försiktigt steg in i 1900-talet. En skolbyggnad, nyare gatuhus och någon enstaka affär har letat sig in i samhällsbilden, men det är fortfarande en liten och tämligen anonym by med oexploaterade bygder. Vid den här tiden fanns också en stavfabrik som flyttats hit från Åhus vid sekelskiftet och som skapade välbehövliga arbetstillfällen. På bilden har några av byns invånare ställt upp sig för fotografering framför Nilssons affär. Familjen Nilsson syns till höger i bild medan ortens kyrkoherde står till vänster. I bakgrunden skymtar tornet på Hörröds kyrka som ritats av Albert Törnqvist och uppfördes i nyromantisk stil under åren 1856-1858. Kyrkan ersatte då en tidigare medeltida kyrka som revs när den nya var på plats. Ruinerna efter den finns fortfarande kvar inne i själva samhället.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd fotograf (vykort)

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i Affärer, Gärds härad, Hörröd, Kyrkor, landsbygd, Lanthandel, Linderödsåsen, Sekelskiftet 1900, Skåne och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På en slingrande grusväg i Hörröd

 1. Linda Sand skriver:

  Hej, vilken trevlig blogg med för mig mycket spännande och intressant innehåll.
  Jag är själv Malmöbo men med rötterna runt Kristianstad. Jag har släktforskat en del och nu vill jag lära mig mer om trakterna och hur människor levde, hur de flyttade och varför. Jag sökte på Hörröd där några i släkten bakåt i tiden härstammar från och så dök denna blogg upp.
  Tack för trevlig läsning och nu ska jag faktiskt ta en söndagsstur till Hörröd med omnejd.

  Mvh Linda Sand

 2. H Johan Lundin skriver:

  Tack för de vänliga orden. Jag har också funnit en del rötter i Hörröd och närliggande Gaddaröd i min släktforskning. Finns ditt släktträd upplagt på nätet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s