Tobaksskörd i Åhus

Tobaksskörd i Åhus

Det är skördetid för tobaksodlarna i Åhus. På bilden ser vi de båda ogifta systrarna Elna (1871-1957) och Bengta Cedergren (1874-1962) som hänger upp bladen i små knippen på torkställningar. På dessa fick de hänga ett tag innan de togs in i speciella torklador, vindsutrymme eller var de nu kunde tänkas förvaras innan de levererades i slutet av oktober.

Siffror från 1916 visar att Sverige hade drygt 2000 registrerade tobaksodlare, av dessa var hela 1500 hemmahörande i Kristianstad län. Åtskilliga av dessa kom från Åhus och Yngsjö, och tillsammans med Fjälkinge och Rinkaby stod man för en anmärkningsvärd stor del av den sammanlagda skörden. Mesta delen av arbetet stod som på bilden, kvinnorna för.

Husen i bakgrunden är belägna på Companiegatan, eller Skolgatan som den hette vid den här tiden. Det stora huset i mitten bör vara det som gick under namnat ”HattaKarlssons” där även Färgerigatan går. Någon datering har inte bilden, men den bör vara tagen strax efter sekelskiftet 1900.

Text: H Johan Lundin
Foto: vykort, okänd fotograf

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 00-tal, 1900-tal, Arbetsliv, Åhus, Historia, Sekelskiftet 1900, Skåne, Tobak, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s