Stavfabriken i Åhus – Hörröd – Vittskövle

Stvafabriken i Åhus - Hörröd - Vittskövle

1898 eller mer troligt 1899 uppfördes en stavfabrik i hamnen i Åhus, den var belägen alldeles i närheten av Cigarrkungens hus som idag är vandrarhem. År 1900 sysselsatte den 14 arbetare som tillverkade ”Stäfver” till ett värde av 41 000 kronor. Någon annan produktion än just stäver verkar inte ha förekommit i fabriken och dessa såldes vidare till olika tunnfabriker runt om i landet, främst i Bohuslän.
Stavfabriker var en virkeskrävande verksamhet och fabriken i Åhus tvingades köpa sitt virke från Albo härad och från skogstrakterna vid Linderödsåsen. I regel användes restprodukter från sågning av tall- och granvirke. I längden blev detta för dyrt och omständigt så redan 1902 väljer man att flytta fabrikens verksamhet till Hörröd. Något år senare rivs fabriken i Åhus som trots sin korta epok fått en gata uppkallad efter sig.

För Hörröds del var det säkert en välkommen flytt som gav viktiga arbetstillfällen i det lilla samhället. Vid dess uppstart fraktades den stora ångmaskinen med tåg till stationen i Degeberga. Sedan krävdes det sex hästar för dra den längs gamla vägen över backarna vid Trollelier upp till Hörröd. Verksamheten blir dock inte särskilt långvarig här heller. Redan 1910 står en ny stavfabrik färdig vid Vittskövle station, dit många av arbetarna valde att fortsätta arbeta. För många innebar det längre dagar med en ordentlig promenad, eller cykelfärd för de som hade råd. Förmannen vid stavfabriken tjänade ungefär 30 öre i timmen medan maskinskötaren hade 25 öre. För de som staplade, främst unga pojkar, bestod lönen endast av 12 öre i timmen. I Vittskövle kom fabriken även att fungera som en sågverkstad.

På vykortet som troligen är taget runt 1905 ser vi fabriken i Hörröd med dess arbetare. Vi ser också att vykortstillverkaren skrivit Stoffabrik i stället för Stavfabrik vilket förbryllade mig ett tag när jag köpt vykortet.

Text: H Johan Lundin
Foto: J. Cöster (Vykort)

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 00-tal, 1900-tal, Arbetsliv, Åhus, Gärds härad, Hörröd, Historia, Industrier, Linderödsåsen, Villands härad, Vittskövle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s