När brandkåren kom till Olseröd

När brandkåren kom till Olseröd

Sveriges allra första frivilliga brandkår bildades i Göteborg 1832. Året efter bildades även den smått legendariska brandkåren i Ystad, vilken idag kan stoltsera med att vara den äldsta bestående frivilliga brandkåren i landet.
Under 1900-talets början skedde en stark utveckling inom den frivilliga brandkåren och i synnerhet i Skåne där man av tradition haft ett mer utvecklat och förebyggande släckningsarbete. En av många kårer som såg dagens ljus vid den här tiden var den i Olseröd, bildad år 1912. Fotografen hade måhända inte riktigt koll på horisonten vi fotoögonblicket, men kulturgärningen var desto större. På bilden ser vi en tidig upplaga av kåren stoltsera vid sin första hästdragna släckningsvagn och utrustning. Det förekommer lite motstridiga uppgifter om när bilden togs, förmodligen rör vi oss någonstans runt 1916 eller 1917 men det kan också vara något år in på 1920-talet. Om jag inte misstar mig så är det brandkårens första spruthus som skymtas längst bak till vänster. Byggnaden bredvid är byns folkskola.

När brandkåren i Olseröd försvann har jag inte lyckats fått fram, men verksamheten låg i det närmaste nere i mitten på 1940-talet då det klagas från omgivningen att de inte deltagit i olika släckningsarbeten, bland annat vid en stor brand i en banvall 1944 (där Blåherremölla hotades att fatta eld) samt vid en stor skogsbrand i Höjaröd ungefär samtidigt.

Text: H Johan Lundin
Foto: Okänd fotograf

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Bild | Det här inlägget postades i 00-tal, 1910-tal, Brandkår, Fordon, Gärds härad, Historia, landsbygd, Olseröd, Skolor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s