I väntan på Åhuståget (Rinkaby station)

rinkaby

Sex unga herrar sitter tålmodigt och väntar på tåget vid järnvägsstationen i Rinkaby. Om de skulle åka till Kristianstad eller Åhus förtäljer inte historien. Tyvärr berättar den inte heller vilka personerna är eller när bilden är tagen.
När järnvägen anlades 1886 förlades stationsbyggnaden en bit öster om den gamla bondbyn, om det berodde på ägarstrukturer vet jag inte, men med tiden växte det i alla fall samman till en enda by. Precis som för så många andra orter gav järnvägen samhället en viktig skjuts och gjorde bland annat att tegelbruket Herkules kunde anläggas 1899. Även andelsmejeriet i Rinkaby och andra näringsidkare i trakten drog nytta av det nya och snabba transportsättet.

Text: H. Johan Lundin
Foto: Okänd
Fotokälla: skriften Hembygdens jul 1987

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1900-tal, Åhus, Historia, Järnväg, Kristianstad, Rinkaby, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s