Alida Olsson i Yngsjö

alida

Kvinnan i fönstret heter Alida Olsson, en i tobakssammanhang smått legendarisk kvinna som förädlade fram sin egen sort – den så kallade Alidatobaken. Tycker man hon ser bekymrad ut så har det sin naturliga förklaring. Året är 1964 och odlingen hon blickar ut över är den sista hon kommer att få uppleva, AB Svenska Tobaksmonopolet har beslutat att inköpen av svensk tobak skall upphöra och en gammal tradition är på väg att gå i graven.
Bilden är tagen vid Ågas gård i Yngsjö och är hämtad ur den dokumentärfilm om tobaksodling som spelades in i bland annat Åhus, Yngsjö och Fjälkinge detta år.

Text: H JohanLundin

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1960-tal, Arbetsliv, Åhus, Fjälkinge, Historia, Skåne, Tobak, Villands härad, Yngsjö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s