När spritkyrkan reste sig över Åhus

spritan
1902 fick Åhusborna en föraning om att något stort var på gång i samhället. Då sågs ett par högt uppsatta direktörer röra sig längs Varvsgatan och utmed hamnen. De var utsända från Reymersholmsbolaget i Stockholm för att diskutera affärer med markägarna i området. Några av ortsborna visade sig inte speciellt intresserade av att sälja och först efter långdragna förhandlingar fick man alla berörda att underteckna en marköverlåtelse. Inom en snar framtid skulle en fastighet och en verksamhet som starkt kommit att prägla Åhus och dess identitet börja ta form – Spritan!

Uppdraget att rita fastigheten gick till Stockholmsarkitekten Edward Ohlsson. Det berättas att han tog mycket stort intrycka av den medeltida kyrkan, vilket också avspeglas i bygganden. En bit in på året 1904 togs det första spadtaget och den 17 november 1906 stod anläggningen färdig att ta i drift. På bilden ser vi hur några av byggarbetarna stannat upp för ett ögonblick och vänt sig mot den mig veterligen okände fotografen.

Konkurrensen i branschen var stenhård, med åtta spritfabriker bara i Skåne, varav två i Kristianstad. Att Reymersholmsbolaget i Stockholm valde just Åhus som tillverkningsplats, hänger helt samman med ortens viktiga vattenkommunikationer. Här fanns både havet, hamnen och vattenvägen till Kristianstad. Under anläggningens första tid fraktades spriten med pråmar på ån, till nuvarande lastageplatsen i Kristianstad. Med facit i hand var det ett mycket lyckat val, och något Åhus har all anledning att känna tacksamhet över.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: Kristianstadsbladet

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i Arbetsliv, Åhus, Hamnar, Historia, Industrier, Skåne, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s