Håkansson Ålasoppa

vik, österlen, fiskeläge

Fiskeläget Vik på Österlen

Pittoreska Vik brukar omnämnas som det äldsta av Österlens fiskelägen. Det hade vid slutet av 1800-talet en befolkning på omkring 300 invånare, vilket ungefär motsvar dagens samhälle. Ett trettiotal av dessa var fiskare som var indelade i fyra båtlag, de ägde tillsammans tre ålsätter och 125 hommor. Man fiskade alltså i förhållandevis stora lag för att vara ålfiske, även om man kan anta att båtlagen främst var utformade för annat fiske. Båtlagen var underställda hamnlaget och det var en mycket reglerad verksamhet där varje fiskare fick räta in sig i ledet.
En av familjerna som bodde i Vik vid denna tid var familjen Håkansson. Fadern i familjen hette Per. Han var född i Östra Vemmerlöv 1843 och var i huvudsak slaktare till yrket. Även modern var inflyttad, hon hette Eljena och var född i Tosterup 1856.
Dottern i familjen hette Maria Håkansson. Hon föddes 1890 och är den som lämnat familjens recept i samband med en kartläggning av äldre Österlenska matvanor som gjordes i början av 1970-talet. Enligt henne var ålasoppa inte så vanligt förekommande, men detta varierade säkerligen lokalt. Själv verkar hon ha föredragit så kallad pinnaål.
När man studerar äldre recept från Skåne och Blekinge så framgår det att sopporna oftast var ganska enkla i sin tillagning. Det vanliga var att först koka ålen försiktigt och sedan koka soppgrönsaker i spadet. Främst verkar man ha använt sig av morötter, palsternacka, potatis och purjolök. Som krydda användes i regel vitpeppar och kryddpeppar. Det förekom också att man använde mjölk och vetemjöl för att reda soppan eller endast en skvätt mjölk. Nedan följer en beskrivning på Maria Håkanssons recept:

”Om man kokte soppa var det bäst med en stor fin ål. Man kokar först ålen och tar upp den. Lite salt, kryddpeppar i spadet. Sen kokar man grönsaker. Framförallt purjo, morot, persilja. Potatis kan koka med i soppan eller kokas särskilt – man åt ofta ål och potatis för sig. Soppan smakar som färsksoppa.”

Text: H Johan Lundin
Foto: Erik Liljeroth, omkring 1960
Recept ur boken ”Murresill och Snurreduppa : om ål fisk och sill. 1976.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1960-tal, Albo härad, Ålfiske, Österlen, Fiske, Fiskelägen, Hamnar, Hanöbukten, Historia, Mat, Recept, Simrishamns kommun, Skåne, Vinter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s