Folkes kaka som föll i glömska

folkes kaka

Den 18 juli 1921 föddes en gosse vid namn Folke Hansson i Yngsjö. För många är han främst förknippad med Malmbergs där han var disponenten under många år. För andra kopplas han främst samman med EFS där han var en mycket aktiv medlem och högst delaktig i flera kyrkbyggen. För mig är han dock först och främst morfar och den jag har mycket av mina hembygdskunskaper att tacka för.

Receptet vi ser finns med i hans moder Gerdas efterlämnade anteckningsbok och av namnet att döma kan man anta att den lille gossen varit särdeles förtjust i kakan. Just denna anteckning kommer dock från hans hustru Hanna-Beth, så man kan ju även anta att den bakades i vuxen ålder åt honom. Själv minns jag inte någon ”Folkes kaka” och det gör inte mina andra släktingar heller, förmodligen har den fallit i glömska under åren i takt med att nya och andra kakvarianter gjort entré i hemmet. Eller har bara namnet fallit i glömska, för egentligen är det inte något speciellt med just denna kaka. Det behövs inget tränat öga för att se att det rör sig om en variant av vår klassiska sockerkaka som strötts med hackad mandel. Men mat och bak handlar om så mycket mer än ingredienser och smak och det var med extra stor entusiasm jag rörde samman just denna kaka. Tittar man på receptet ser man också att det saknas tillvägagångssätt, vilket förstås förklaras med att var en enkel och vanlig kaka som de flesta husmödrar visste hur den skulle bakas.

Folke var glad i alla former av bakverk och snålade aldrig på intaget, förutom när det kom till kanelbullar. Som liten hade han fått tag i en bit kanel som han tuggade i sig och efter denna fadäs fick han aldrig riktigt smak för kryddan igen. Prova gärna kakan som dedikerats honom. Nedan har jag moderniserat måtten och beskrivit hur jag bakade den. Gossen som syns på bilden bredvid receptet är Folke, min saknade morfar.

Ingredienser:
3 ägg, 2 hg smör, 3 dl socker, 4.5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 0.5 dl sötmandel.

1. Smöra och bröa en form* och sätt ugnen på 175°
2. Smält smöret
3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt
4. Rör ned mjöl och smör och slutligen bakpulver
5. Grädda kakan i fem minuter och hacka mandeln
6. Strö mandeln över kakan och grädda ytterligare ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen

* Jag använde en jämn rund form med avtagbara kanter. Med tanke på att mandeln strös ovanpå skall den nämligen inte stjälpas efter bakning

Text: H Johan Lundin
Recept: Gerda Hansson f. Jönsson (1898-1959)

Foto: okänd fotograf, 1920-tal.

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1920-tal, Historia, Mat, Recept, Skåne, Villands härad, Yngsjö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s