Ångfartyget Nore i Åhus

nore2
Det är tidigt 1900-tal och ångfartyget Nore har anlänt till Åhus. Det 37 meter långa som byggts av Motala Verkstad 1856 var ett välkänt fartyg för Åhusborna. Ända sedan 1870 hade det trafikerat sträckan Stockholm – Göteborg med stopp i bland annat Åhus. Vid just den här tidpunkten ägdes det av stockholmsbaserade ”Ångfartygsbolaget Södra Sverige” och transporterade både gods och passagerare.
Enligt Sjöhistoriska museet är bilden tagen 1904. Kanske spelar det inte så stor roll, men jag misstänker att denna uppgift är felaktig och att bilden är tagen något tidigare. Enligt bland annat samma källa slutade nämligen fartyget att gå i trafik här 1902 och var från 1903-1907 utchartrad till ”Ångsfartyg AB Wisborg” på traden Stockholm – Visby.
1908 skedde ett ägarskifte och fartygets namn ändrades till ”Bror Oscar”. Men hennes dagar var räknade. Under en resa till Finland den 2 augusti 1916 prejades hon av en tysk ubåt. Besättningen beordrades att lämna fartyget och strax därefter sänktes det med två sprängbomber som placerats i maskinrummet. Det var förövrigt många andra svenska fartyg som mötte liknande öde under första världskriget, bland annat briggen Vera af Brantevik som sänktes nästan samtidigt som Nore.
Den bifogade annonsen är betydligt äldre än fotografiet. Den är daterad till 1883 och är hämtad ur Skånska posten. I denna kan man bland annat utläsa att fartygets kapten hette J. G. Söderbergh. Det var en trotjänare som tjänstgjort på fartyget sedan 1873 och som med stor sannolikhet var befälhavare även när bilden togs i Åhus 1904 eller åren strax före.
På tal om 1904, så kan det i sammanhanget nämnas att det kom att bli ett mycket mörkt år för den nordiska sjöfarten. Den 28 juni sjönk den danska ångbåten S/S Norge på sin färd mot Amerika med nordiska utvandrare. Olyckan skedde i mycket hårt väder utanför Skottland och ombord fanns bortåt åttahundra passagerare. Det var den dittills största civila sjöolyckan i Atlanten, med 635 omkomna varav ett sjuttiotal svenskar. De 164 personer som överlevde tvingades tillbringa upptill åtta dagar i öppna livbåtar innan de kunde räddas. Åtskilliga dog dock i sviterna efter olyckan där många av dem druckit för mycket saltvatten. Vraket lokaliserades vid ett område som kallas Rockall, år 2003.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd fotograf (Sjöhistoriska museet)
Annons: Skånska posten

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 00-tal, Åhus, Fartyg, Hamnar, Hanöbukten, Helge å, Sekelskiftet 1900, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s