Tobaksodling vid Löfgrenska villan i Åhus

villa haga, Åhus, tobaksodling

Tobak upphängd på torkning i Åhus

Vi har flyttat oss drygt hundra år tillbaka i tiden. Runt om i byar som Åhus, Yngsjö, Rinkaby och Fjälkinge råder en febril verksamhet. Det är skördetid för den viktiga tobaken och på bilden ser vi hur den hängts upp på torkställningar, där den fick hänga ett tag innan den togs in i någon lada eller vind för vidare torkning och förvaring.

Kristianstad var vid denna tid landets största tobaksdistrikt, där Åhus och dess omnejd utgjorde det viktigaste området. Trots att det skulle dröja ytterligare drygt femtio år innan Svenska tobaksmonopolet slutade att köpa upp svenskodlad tobak, så var konkurrensen från utlandet mycket kännbar och påverkade prissättningen negativt för odlarna. Detta var också en av huvudanledningarna till att odlingarna hade eller var på väg att upphöra på många andra håll runt om i landet. 

Den ståtliga och påkostade fastigheten till vänster är Löfgrenska villan, eller Villa Haga som den senare kom att kallas. Den hade uppförts 1876 av byggmästare Sören Peter Löfgren som enligt en skröna sägs ha blivit förmögen efter att ha hittat en skattgömma i en medeltida källare vid Norregatans slut. Löfgren var född i Vittskövle 1819 och var när denna bild togs sedan flera år död. Villan hade förmodligen också lämnat släkten, då hans arvingar sålde den 1902 till handelsträdgårdsmästare Ola Persson.
Byggnaden med sin slottsliknande karaktär var belägen vid Västerport och hade ritats av självaste domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall i Lund. Hade den funnits idag skulle den varit en riktig kulturklenod, men tyvärr revs den sommaren 1970.
Fotografiet är förmodligen taget från Biskopsgatan eller Companiegatan.

Text: H Johan Lundin
Foto: Vykort, okänd fotograf

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i Arbetsliv, Åhus, Fjälkinge, Historia, Rinkaby, Skåne, Tobak, Villands härad, Yngsjö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s