GALEASEN ESTER AV ÅHUS

Ester av Åhus

Ester av Åhus

Året är 1918 och galeasen ”Ester av Åhus” seglar tryggt in i sin hemmahamn på den skånska ostkusten. Denna småcharmiga skuta mätte drygt 22 meter och var byggd i ek på ett varv i engelska Hull år 1858. Hur länge hon haft Åhus som hemmahamn är oklart, men hon ägdes sedan en tid tillbaka av redaren Anders Ferdinand Andersson och hans välkända skeppsfirma Andersson & Flood. När bilden togs under första världskrigets sista år är segelbåten sextio år gammal. Resorna har varit många och generationer av sjömän har kommit och gått. Esters slut närmar sig dock. Och det skulle komma att bli ett mycket dramatiskt och olyckligt sådant.

I februari 1921 ligger Ester förtöjd i Karlskrona i väntan på att göra en kortare resa till Pukavik. Anders Ferdinand Andersson från Åhus är fortfarande redare och befälhavare på båten är skeppare Bernt Emil Olsson från Mörrum. Med på båten är även hans fader Johan Olsson. Det var en mycket erfaren sjöman som växte upp faderlös under fattiga förhållanden i trakterna kring Mörrum. 1862 hade han fått attest till sjömanshuset och kunde stolt titulera sig sjöman. Den fattige ynglingen, som även försörjde sig som fiskare hann sedan under sin levnad avancera till både skeppare och båtägare. 1921 är han ur sjömanssynpunkt en gammal man. Han går ombord som bästeman, men tankarna på att avsluta sjömansyrket finns med på resan.
Den 7 februari når man Pukavik. Här kommer Johan Olsson att göra ett av sina klokaste val i livet. Han mönstrar av Ester av Åhus och beger sig hemåt. Jag har visserligen inte dammsugit arkiven, men mycket talar för att det kan ha varit hans sista resa som sjöman. Det var dags att dra sig tillbaka.

Den 4 november samma år finner vi Ester av Åhus (med reg.nr: 5176) på färd genom den vackra Östgötaskärgården. Hon var lastad med havre på en rutt som gick mellan Kungsör och Simrishamn. Vädret var dåligt och förvärrades allt mer. Vågorna piskade båten och de hårda stormarna slet allt hårdare i henne. Det var nervöst ombord på den gamla segelbåten och i trakten kring Arkö står hon inte längre mot de kraftiga vågarna. Precis vad som hände är inte känt, men besättningen hamnade i vattnet och under natten slogs båten sönder i bitar och sjönk. Delar av vraket återfanns senare på 31 meters djup, strax norr om Arkö. Ingen av de fyra sjömännen ombord överlevde.
Vad Johan Olsson i Mörrum tänkte när han fick höra om olyckan kan vi inte veta. Men lyckan över att inte ha varit ombord överskuggades säkert av det faktum, att sonen Bernt Emil fortfarande var befälhavare ombord och tillhörde de drunknade.

Det kan avslutningsvis nämnas, att lufttrycket som uppmättes i början av november 1921, än idag är det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige. Det var med andra ord säkert ett rejält oväder som drabbade Ester och hennes sista besättning.

Text: H Johan Lundin
Foto: Bernhard Edvard Dahlgren
Fotokälla: Sjöhistoriska museet

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1900-tal, Åhus, Båtar, Fartyg, Första världskriget, Hanöbukten, Helge å, Historia, Skåne, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till GALEASEN ESTER AV ÅHUS

 1. Iréne skriver:

  Intressant, Johan!

 2. Per Lantz skriver:

  Mycket intressant läsning här, jag är själv från Åhus!

 3. Per Lantz skriver:

  Om du finns på Facebook så är där en grupp med Åhus historia (med omnejd).

  • H Johan Lundin skriver:

   Hej Per. Den gruppen är jag mycket bekant med, då jag är med och administrerar den 🙂 Skriver regelbundet där och känner även igen dit namn därifrån. Mina inlägg återfinns i diverse album i gruppen, främst i de som behandlar Yngsjö till Åhuskärr men har även många poster i album som behandlar tobaksodling, fiske, Norregatan och Köpmannagatan med flera. Bläddra gärna runt i albumen, där finns mycket intressant som i bland missas då det inte går någon ”notifikation” till medlemmarna när man laddar upp dem i redan befintliga album. Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s