Bokbindare Bååth i Eslöv

Bokbindare Karl Bååth (1876-1935)

Bokbindare Karl Bååth (1876-1935)

Han ser koncentrerad ut, bokbindare Karl Bååth i Eslöv. Men så är han också i färd med att förgylla en bok med så kallat bladguld, vilket innebär att man trycker bokens titel och författare på ryggen. Redskapet han använder kallas stilkast, den brukade han värma upp på fotogenköket som är placerat på arbetsbänken framför honom.

Bokbindarna var en stolt yrkeskår, och en väl bunden bok med välkomponerat band var att betrakta som något av ett konstverk. När fotografen var på besök i Bååths bokbinderi år 1913 eller 1914 var det emellertid ett yrke vars förutsättningar hade förändrats i grunden på bara några decennier. Industrialismens genombrott hade inneburit att yrket till största delen utövades maskinellt, genom så kallad förlags- eller partibindning. Många bokbindare hade fått söka sig nya vägar i livet och många yngre tvekade nog mer än en gång innan de valde att utbilda sig och satsa på yrket.
Idag är bokbindare ett ovanligt yrke och i Skandinavien finns bara en enda utbildning, det är en tvåårig kurs som hålls på Leksands folkhögskola i Dalarna.

Karl Bååth var född i Uppåkra 1876 och var gift med Carolina Augusta Sönnerdahl från Malmö. När bilden togs var familjen tämligen nyinflyttade i järnvägsknuten till Eslöv. De hade tidigare varit bosatta i Västra Sallerup där deras tre barn är födda. Två av dess kom förövrigt att följa faderns yrkesbana som bokbindare och möjligen tog äldsta sonen Nils Erik Julius Bååth över verksamheten efter fadern som dog 1935.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: Skånska Arbetsbilder, LT:s Förlag

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i Arbetsliv, Bokbinderi, Eslöv, Frosta Härad, Historia, Skåne och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bokbindare Bååth i Eslöv

  1. Iréne skriver:

    Jag har för mig att mormor och morfar hade vänner i Åhus som hette Bååth – vet du om det stämmer? Eller var det i Kristianstad?

  2. H Johan Lundin skriver:

    Det kan jag tyvärr inte svara på. Men jag skall ha det i minnet, det är ju ett ganska ovanligt namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s