Ett lass med betor i trakten kring Rinkaby

En Östskånsk småbrukare, omkring 1960

Östskånsk småbrukare, omkring 1960

Dimman ligger tät över det lilla samhället Rinkaby och dess omnejd. Det är höst och en betfora med hästar kommer lunkande i maklig takt. Vem lantbrukaren är vet jag inte, men det är inte utan att man undrar vad för tankar som går genom hans huvud. Framför honom skymtar vi en bil – det råder nya tider och för den här typen av bönder finns det inte längre någon plats.

Bilden är tagen omkring 1960 av den välkända fotografen Erik Liljeroth. Det är i ett tidevarv då framtidsoptimismen sprudlar och samhällsutvecklingen går i en rasande fart. Effekterna märks tydligt inom lantbruket. Runt om i landet läggs både större och mindre gårdar ner i en takt som vi aldrig tidigare skådat i historien. Färdriktningen har stakats ut av en rationell jordbrukspolitik som genomsyras av effektivitet och lönsamhet. I grunden är det dock den allmänna samhällsutvecklingen och samhällsklimatet som ligger bakom. Många bönder vid den här tiden visste eller anade nog att de var den sista generationen brukare på gården de ägde eller arrenderade. Och i statistiken framträder en yrkeskår som åldras märkbart under hela 1960-talet och en bit in på 70-talet. Nya högteknologiska metoder, ökad mekanisering, stordrift och krav på hög avkastning gjorde att många gårdar inte räckte till. Många hade heller inte det som krävdes för att satsa, andra var inte intresserade. Själva mekaniseringen inom jordbruket hade pågått länge när bilden togs, och att se ett ekipage som detta i början av 1960-talet var ganska ovanligt.

Utvecklingen som sådan var ofrånkomlig och vinsterna inom jordbruket och djuruppfödningen har onekligen varit många. Men priset har varit högt och någonstans i den hisnande omdaningen av bonden och hans landskap önskar man att någon dragit i bromsen. Den sociala, kulturella och inte minst ekologiska utarmningen har varit förödande och är det fortfarande, även om jag tycker mig ana en motreaktion med nya friska vindar växa sig allt starkare.

Egentligen var denna text tänkt att handla om de för Skåne så betydelsefulla betodlingarna. Tanke var också att skriva några ord om den duktiga fotografen Erik Liljeroth. Han var född och uppvuxen i grannorten Fjälkinge och tillhörde sin tids ledande och mest anlitade landskapsfotografer. Kanske blir det mer betor och Liljeroth i någon annan post.

Text: H Johan Lundin
Foto: Erik Liljeroth
Fotokälla: ”Skåne – Ett bildverk om Skåne”
(Bilden är enligt uppgift tagen i samhället Rinkaby, men kan möjligen vara tagen i den lilla grannorten Horna)

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1950-tal, 1960-tal, Arbetsliv, Historia, landsbygd, Lantbruk, Rinkaby, Skåne, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s