Hästveda marknad (1921)

Hästveda marknad 1921

Slaktare Wahlqvist köttstånd i Hästveda

Året är 1921 och vi befinner oss vid Joel och Edla Wahlqvist köttstånd på den klassiska marknaden i Hästveda. Joel syns inte till, men hustrun Edla ser vi stående i vitt förkläde mitt i bild. Även dottern Ella är med på bilden, det är den korta flickan i svart mössa som sticker upp bakom disken. Mannen längst bak till vänster heter Otto Alm och arbetade som dräng hos slaktare Wahlqvist. De båda andra männen i bakre ledet är fiskhandlare Nils Berglund och fiskhandlare Kvist. Kvinnan i förgrunden kallades Tua Johanna, ett namn hon förmodligen fått av sitt efternamn Tuvesson. Till höger om henne står barnbarnet Vanda Kristensson. De båda andra kvinnorna är Vera och Ida Lindal, den sistnämnda klädd i vit schal. Gossen längst fram till vänster heter Anton Lindal och är förmodligen en son till någon av dem. Detsamma gäller för Alci, flickan i vit huvudbonad, som bör vara en dotter.

Hästveda marknad har anor från 1870, men har precis som andra marknader likriktats och ändrat karaktär flera gånger genom årens lopp. Sin nuvarande form kan den sägas fått 1981 och den arrangeras numera av Hästveda marknadsråd som består av representanter från Hästveda Brottarklubb och Hästveda IF. Även en rad andra lokala föreningar medverkar i arrangemanget som ger ett viktigt ekonomiskt tillskott åt föreningslivet. Idag rymmer marknaden drygt 400 knallar, fördelade på omkring 1000 säljplatser. Besökarantal på uppåt 100 000 är inte ovanligt, vilket gör marknaden till ett av norra Skånes största evenemang.
När den här bilden togs var handel med nötkreatur, arbetshästar och svin ett självklart inslag i marknadsbilden. Nya samhällsmönster och lagregleringar har succesivt förändrat denna bild och idag ser den ungefär ut som vilken marknad som helst. Men i ett hänseende är man dock unik. I Hästveda arrangerar man fortfarande hästauktioner och handel med diverse mindre djur, som kaniner och fåglar. Djurhandeln startar tidigt på torsdagsmorgonen och brukar locka en hel del nyfikna besökare. På plats finns förutom handlarna och besökarna också en distriktsveterinär som ser till att allting står rätt till med hälsan och djurhållningen.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: Minnen från flydda dagar (1973) Brogårdh, Thore
Officiell hemsida: www.hastvedamarknad.se

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1920-tal, Arbetsliv, Östra Göinge härad, Hästveda, Historia, Marknader, Skåne, Slaktare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s