Norregatan i Åhus

Norregatan i Åhus runt sekelskiftet 1900

Sekelskiftesbild tagen vid Norregatan i Åhus

”Gata i Åhus” kan man läsa på vykortet, som är framtaget åt Littorins bokhandel i Kristianstad. Den som kan sin historia ser att det är Norregatan vi tittar på, och att fotografen befinner sig ungefär i höjd med kyrkan med blicken riktad åt norr. Något årtal är inte känt, men en poststämpel avslöjar att fotot är taget före 1907. Gissningsvis precis runt sekelskiftet.

Det vitputsade huset till höger är idag borta. Det försvann i samband med att Köpmannagatan förlängdes i mitten av 1900-talet. I huset bodde sjötullvaktmästare Carl Olsson (född 1830 i Åhus) och hustrun Anna Brink (född 1826 i Mellby) under många år. Tomten hade de fått lagfart på 1858 och 1865, men om byggnaden på bilden följde med eller om de själva lät uppföra den är däremot osäkert. År 1900 dör den gamle sjötullvaktmästaren och tre år senare övertar dottern Hilda fastigheten.
Hilda Olsson var född 1863 och gift med stationsföreståndare Ola Persson från Fjälkestad. Av okänd anledning lämnade han föreståndartjänsten och något år in på 1900-talet finner man honom i stället som charkuterihandlare innan han bytte bransch och blev toffelmakare. 1944 ärvde dottern Agnes Persson fastigheten. Agnes var handelsidkerska och skall ha haft sin verksamhet förlagd i huset fram till 1953. Antagligen stod det då klart att huset skulle komma att rivas, vilket skedde något år efter flytten. Även det gamla korsvirkeshuset till vänster är borta. 

När bilden togs runt sekelskiftet 1900, beboddes Norregatan till stor del av arbetarfamiljer och ett flertal av fastigheterna hade inredda lägenheter eller fungerade som flerfamiljshus. Omgivningen var fortfarande glest bebyggd och bakom husen, på båda sidor av gatan, bredde de karakteristiska tobakslyckorna ut sig. Dessa är precis som gatan mycket gamla och har tidigare brukats för andra grödor än tobak.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd (Littorins bokhandel)

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1900-tal, Åhus, Historia, Skåne, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s