”Blir du fiskare slår jag ihjäl dig”

Ålfiskare i Ystad

På en brygga i Ystad i slutet av 1930-talet

Mannen i mörk kostym heter Nils-Folke Nilsson. Han var uppväxt i ett fiskarhem i Nyehusen strax söder om Yngsjö och kom precis som sin far och farfar att bli fiskare till yrket. För sin äldsta son gjorde han däremot klart vad som gällde när det kom till yrkesval ”Blir du fiskare slår jag ihjäl dig!”. Det var förstås inte bokstavligt menat, men sonen verkar ha tagit fasta på orden och senare i livet kom han att skriva en rad mästerliga bygderomaner där ”Fiskarens påg” är den mest kända. Sonen känner vi som Walter Nilsson – en i mitt tycke sorgligt förbisedd författare som förtjänar mer uppmärksamhet. Inte minst lokalt.

Uppenbarligen verkar det vara något speciellt med generna i fiskarfamiljen från Nyehusen. Långt senare, eller mer korrekt sommaren 2015, debuterade nämligen en annan son till Nils-Folke i den litterära världen med boken ”Sonny Liston kunde inte heller dansa”. Han heter Matz Nilsson. Den boken har jag ännu inte läst, men det ämnar jag att göra i dagarna.

Kamraten till höger heter Sven Leon och är Nils- Folkes svåger. De båda herrarna befinner sig förmodligen på en brygga i Ystad, där Nils-Folke och hustrun Ruth från Brösarp bodde en kortare period innan de åter vände norrut till Nyehusen.
Även om det är på ganska långt håll, så är Nils Folke även en släkting till mig. Han var kusin med min morfars far – ålfiskare Olof Hansson i Yngsjö.

Text: H Johan Lundin
Foto: okänd

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1930-tal, Ålfiske, Fiske, Hamnar, Herrestad härad, Nyehusen, Yngsjö, Ystad, Ystads kommun och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Blir du fiskare slår jag ihjäl dig”

 1. Iréne skriver:

  Våra grannar här i Nyehusen – som jag har fina minnen av…

  • H Johan Lundin skriver:

   Roligt att höra Iréne. Och skulle du någon gammal Nyehusabild i gömmorna som man kan få en kopia på, så hojta gärna till 🙂

   • Iréne skriver:

    Det har jag nog i mormors gömmor. Men det får bli när det är riktigt inneväder, jag har mycket att göra ute nu på våra vilda tomter. Vi ska sälja en tomt, så den måste se attraktiv ut.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s