Betkampanjen 1961

Sockenbruket i Köpingsbro

Sockerbruket i Köpingebro, hösten 1961

Det är höst och en aldrig sinande ström av traktorekipage och lastbilar ringlar sig fram genom landskapet. Vi har hamnat vid sockerbruket i Köpingebro, mitt under den så kallade betkampanjen.

Skåne är den region i Sverige vi främst förknippar med sockerbetor och i Köpingebro har de skånska bönderna lämnat betor sedan 1894 då den danske grosshandlaren Jacob Lachmann lät anlägga bruket. Industriell framställning av betsocker har dock äldre anor än så och började så smått ta form i Sverige redan under 1830-talet.

Det är en vacker bild, där blicken gärna stannar på lastbilarnas charmiga design och småskaliga dimensioner. Den är tagen av den eminenta landskapsfotografen Pål-Nils Nilsson, hösten 1961.
På de öppna fälten, på andra sidan vägen, ligger gårdarna utspridda. För dem var brukets verksamhet påtaglig i flera bemärkelser. Inte minst lukten. Vid sockerframställningen bildas ett spillämne som kallas melass vars säregna doft kan kännas på långt håll. Huruvida det luktar illa råder det delade meningar om, för vissa ger den mest en känsla av höst i luften. Den energirika, sirapsartade lösningen används inte minst i djurfodersproduktionen, men även vid tillverkning av jäst, kostfiber och sprit.

Köpingebro bestod länge bara av ett antal gårdar, men hade under 1860-talet börjat utvecklas till en by och när järnvägen och sockerbruket etableras växer sedan bruksorten Köpingebro fram. Inte minst vid tidpunkten för det här fotografiet sker en snabb tillväxt och idag är samhället det näst största i Ystad kommun. Storhetstiden får dock sägas vara över. 2006 stängdes sockerbruket i Köpingebro och en drygt hundraårig epok var därmed över. Idag är det till största delen nedmonterat och delarna är utspridda runt om i världen på platser som Pakistan, Ukraina och i Daniscos anläggningar i Danmark och Tyskland. Köpingebro var landets näst sista sockerbruk i drift och det enda kvarvarande sockerbruket i Sverige återfinns idag i Örtofta mellan Lund och Eslöv.

Text: H Johan Lundin
Foto: Nils-Pål Nilsson
Fotokälla: Riksantikvarieämbetet (ATA)

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1960-tal, Arbetsliv, Fordon, Herrestads härad, Historia, Industrier, Köpingebro, landsbygd, Lantbruk, Skåne, Ystads kommun och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Betkampanjen 1961

  1. Iréne skriver:

    Tack Johan! Vet du hur det är med betodlingen här hos oss? Jag brukar se traktorlass på 118 och Kärrfästevägen mot Widtsköfle, men…

    • H Johan Lundin skriver:

      Vet inte hur det fungerar numera. Men de stora skitiga lastbilarna med överlastade flak med betor som var så karaktäristiska för hösten tycker jag mig inte se längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s