Anläggandet av Yngsjö bro

Den gamla träbron i Yngsjö ersätts med en betongbro

Den gamla träbron i Yngsjö ersätts med en betongbro

Året är 1913 eller möjligen 1914 och det råder en febril verksamhet i Yngsjö. Man är i färd med att uppföra en ny betongbro då den gamla träbron, som skymtas till höger, dömts ut som uppruttnad. Bygget var ganska akut. Det berättas nämligen att en av bönderna nere från Yngsjö ängar hade rasat genom bron med sin häst och vagn när han var på väg till möllan för att lämna säd.

Den vackra, välvda betongbron som stod färdig 1914 finns fortfarande kvar, men är sedan många år avstängd för biltrafik. Den är en av få i sitt slag och dess skyddsvärde anses högt. Enligt uppgift lär den uppförts med klassiska Pont-Neuf i Paris som förebild. Att jämföra dessa båda broar är emellertid inte helt rättvist. Bron över floden Seine började byggas redan i slutet av 1500-talet och är hela 278 meter lång och 28 meter bred. En monumentalt vacker skapelse.

Till höger i bild syns den gamla Brostugan eller Bäckahuset som det också kallades i äldre tider. Där bodde färjemannen och hans familj innan den första bron anlades under 1860-talet. Fastigheten som ligger mycket nära vattnet råkade ofta ut för Helgeås och den forna Yngsjöns översvämningar som var betydligt mer omfattande förr i tiden. Framåt vårkanten var det inte ovanligt att huset stod helt omgärdat av vatten och när det var riktigt illa brukade familjen flytta in till någon av grannarna tills vattnet sjunkit undan. Det var förstås inte hälsosamt för byggnaderna, men bostaden överlevde och finns fortfarande kvar. Idag är den dock något kortare.

Till vänster om bron låg en allmänning som användes som landningsplats för fisk under 1800-talet och möjligen en bit in på 1900-talet. Vinkelbyggnaden som skymtas bakom grushögarna och den lilla boden finns fortfarande kvar. Där har ett flertal möllare haft sin boning genom åren. Bakom denna anas taket och en gavel till Blomdels bageri. Det blev senare karosserifabrik och revs under 1920-talet. Idag är Ottos glassfabrik belägen på platsen. Nära byvägen syns även en vitrappad gavel. Det är ett bostadshus åt en smedja som låg här under många år. Fastigheten finns fortfarande kvar och är belägen vid Kärleksgatans södra infart.

Text: H. Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: privat arkiv

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1910-tal, Arbetsliv, Åhus, Broar, byggarbetsplats, Helge å, Historia, Villands härad, Yngsjö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s