Snickarhakeboden

 

fiskehistoria sverige

Snickarhakeboden i Åhus runt sekelskiftet 1900

Ål och Åhus är något av synonymer, men hur länge man fiskat ål längs den skånska östkusten är inte känt. Fisket omnämns bl.a. 1511 i ett arrendekontrakt vid Glimmingehus men har betydligt äldre anor än så. Troligen har det förekommit någon form av fiske med enkla ryssjor eller hommor längs kusten redan under medeltiden. Uppgifter gör också gällande att det drogs med not efter ål. Att ålfisket var av stort ekonomiskt värde i det medeltida Danmark vittnar en rad rättsprotokoll. Och redan 1293 finns uppgifter om att Löderups pastorat skall ha donerats fyra åldrätter vid Sandhammaren. Länge var dock sillfisket och laxfisket de viktigaste, även längs östkusten och orter som Åhus och Yngsjö.

Idag är både ålen och ålfiskarna sällsynta, men ett koppel av vindpinade ålabodar står kvar längs kusten som tysta vittnen om en svunnen och fascinerande epok. Ålabodarna brukar sägas ha tillkommit under 1700-talet eller slutet av 1600-talet och var då betydligt enklare i sin utformning än idag. Fast egentligen vet vi inte när de började uppföras, kanske fanns det enstaka, enklare bodar insprängda i starrbacken redan långt tidigare. En upp och nedvänd båt fungerade annars som skydd mot vind och vatten. Bland dagens bodar är de som vetter med gaveln mot havet generellt de äldsta.

Boden på bilden kallas Snickarhakeboden eller Snickarhakens ålabod. Dess ålder är inte känd, men vaga uppgifter gör gällande att bodens mittparti skall vara uppfört i mitten av 1800-talet och sedan byggts till. Det är också oklart vilka fiskarna som anas på bilden är.

Snickarhakeboden är starkt förknippad Kalle Danielsson som började fiska här 1957. Han växte upp i Åhuskärr och hade börjat fiska i hemtrakten redan i unga år som lejekarl. Han var verksam i Backaboden och vid Tors bod och kom här i kontakt med fiskaren Josef Nilsson från Nyehusen. Det var också med honom han började fiska tillsammans vid Snickarhaken.

Fisket vid Snickarhakeboden hade tidigare innehafts av Gottfrid Wittsjö. Han var född i ett soldathem i Yngsjö 1888, men bodde som vuxen på Indensvägen i Åhus. Att vara ålfiskare var något som ofta gick i arv och såväl Gottfrids fader som farfader hade åtminstone periodvis varit fiskare. Tiden före Gottfrid Wittsjö hade Snickarhakefisket innehafts av Emil Jönsson från Yngsjö ängar, även han härstammande från en gammal fiskarsläkt. Emil övertog fisket 1938 efter sin fader Jöns Andersson som dog i juni detta år och som fiskat här från omkring 1930 (möjligen tidigare också). Före 1930 är uppgifterna osäkra. Det finns dock obekräftade uppgifter om att Anders Roos och Thure Persson varit verksamma vid fisket som unga. Mer uppgifter går säkert att spåra i något gulnat dokument, men det får bli en annan gång. När det gäller fotografiet, så är det troligen taget mellan åren 1900-1910.

Det kan avslutningsvis nämnas att själva Snickarhaken tidigare kallades Påskarevet.

Text: H Johan Lundin
Foto: Nora Olsson
Fotokälla: S:ta Annan Gille

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1900-tal, Arbetsliv, Åhus, Ålfiske, Hanöbukten, Historia, Okategoriserade, Sekelskiftet 1900, Vardagsliv, Villands härad, Yngsjö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s