En mjölkbutik i Kristianstad

mjölkbutik i kristianstad

Föreningsgatan i Kristianstad

Året är 1934 och vi har hamnat i en mjölkbutik på Föreningsgatan, i den relativt nyexploaterade stadsdelen Östermalm i Kristianstad. Att ha ett jobb i början av 1930-talet var något att vara tacksam över. 1934 var visserligen konjunkturen på väg att förbättras, men arbetslösheten var fortfarande hög och många led i sviterna efter den stora depressionen som utlösts av Wall Street-kraschen i New York 1929. Till vänster står de båda biträdena Inga Svensson och Linnea Nilsson och till höger förestånderskan Lillie Ekberg med sonen Allan Ekberg bakom sig. Biträdena hade 35 kronor i månadslön samt mat och logi, medan förestånderskan hade 250 kronor i månaden.

Som det framgår av bilden var det produkter från mejeriet i den närliggande byn Färlöv som salufördes i butiken. Färlövs mejeriförening bildades runt 1890 och hade överlevt den kris som skakade det svenska jordbruket och inte minst mejerinäringen i början av 1930-talet. Politiska uppgörelser, subventioner, den s.k. mjölkregleringen och bildandet av Svenska Mejeriernas Riksförbund (SMR) var faktorer som bidrog till att det i slutet av 1930-talet fortfarande fanns omkring 150 verksamma mejerier i Skåne. Mejeriföreningen i Färlöv lär ha varit i drift fram till 1950.

Butiken på Föreningsgatan var öppen alla dagar från klockan åtta på morgonen till sex på kvällen, undantaget söndagar då det endast var öppet mellan tio och tolv på förmiddagen. En liter mjölk kostade 18 öre i butiken, en dl grädde 25 öre medan ett kilo smör betingade 2 kr och 18 öre. Det lär även ha saluförts stora fina bröd i butiken, vilka kostade 40 öre styck.

Text: H. Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: Brogårdh-samlingen

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1930-tal, Affärer, Arbetsliv, Färlöv, Kristianstad, Mejeri, Villands härad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s