Kaffepaus i Nyehusen

lantbrukare nyehusen yngsjö 1940-tal

Familjen Nilsson dricker ”fadakaffe”

Det är troligen sent 1940-tal. Solen skiner och eftermiddagskaffet är framdukat hemma hos familjen Nilsson i det lilla samhället Nyehusen, strax söder om Yngsjö. Till vänster, med en finurlig min, sitter lantbrukaren och kamreren Johan Nilsson f. 1890. Bredvid, i moderna solglasögon, sitter dottern Sonja f. 1918. Nästa person, med ett glatt leende, är Johans hustru Hilma f. Jönsson 1884. Längst till höger, även han med en finurlig min, sonen och lantbrukaren Gösta Nilsson f. 1915.

Johan Nilsson var en välkänd och driftig man på sin tid. Han hade växt upp på en gård i Norrlia, en bit sydöst om Degeberga. Fjorton år gammal miste han båda sina föräldrar och två år senare flyttade han utan större förutsättningar till Yngsjötrakten där han kom att jobba sig uppåt. En starkt bidragande orsak var hustrun Hilma, vars gård de övertog som en stabil grund 1916. Gården hade inköpts av hennes föräldrar 1871 då den var mer eller mindre nyuppförd. Till gården hörde förutom betydande markägor även ett ålfiske. Hilma var i flera hänseende en bygdens dotter. Hennes farmor och farfar var båda födda i Yngsjö och hennes mormor och morfar hade varit det sista gästgivareparet i Yngsjö.

Johan Nilsson hade en rad samhällsuppdrag, inte minst som revisor i olika föreningar men också som ledamot i kommunfullmäktige och överblockledare i Åhus socken m.m. Det mest centrala uppdraget var dock som kamrer för Åhus jordbrukskassa, vars filial var belägen i Nilsson gård i Nyehusen.

Gösta kom med tiden att överta gården och lantbruket och kom att bo kvar i föräldrahemmet under hela sitt liv med hustrun Kerstin f. Nilsson. Även systern Sonja stannade kvar i i bygden och bodde alldeles i närheten.

Text: H. Johan Lundin
Foto: okänd

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.majornasbryggeri.se www.majorna.nu www.23seconds.org www.gbghistoria.wordpress.com www.svunnentid.wordpress.com www.facebook.com/gamlamajgrabbar www.facebook.com/majorna.nu www.facebook.com/majornasbryggeri
Det här inlägget postades i 1940-tal, Historia, Lantbruk, Mat, Nyehusen, Villands härad, Yngsjö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s