Byggmästare Löfgren i Åhus

Sören Peter Löfgren var en välkänd Åhusbo som härstammade från Vittskövle

Vi har hamnat i fotograf Carl Krooks fotoateljé i Kristianstad, någon gång före 1894. Mannen som kommit för att fotografera sig heter Sören Peter Löfgren, en av sin tids mest kända profiler i Åhus. Sören, som var hans tilltalsnamn, hade växt upp i Vittskövle men föddes i grannsocknen Degeberga den 22 september 1819. Han var storbyggmästare till yrket, en av två sådana i Åhus vid den här tiden. Precis hur hans yrkesbana ledde fram till denna förnäma titel är dunkelt, men det var en företagsam herre och redan som barn hade han kommit i nära kontakt med byggbranschen då fadern Per Löfgren var murare. 1839 flyttade Sören till Ystad och gick som murarlärling tillsammans med sin äldre bror Lars. Han arbetade sedan några år både i Ystad och Köpenhamn innan han återvände till föräldrarna i Vittskövle. 1854 beslutade han sig för att flytta till Åhus. Han har uppenbarligen varit företagsam, för när bröderna fortfarande står skrivna som lärlingar har Sören Peter avancerat och tituleras ”murarmästare och borgare i Kristianstad”.

1871 påbörjade Sören Peter Löfgren sitt livs förmodligen största byggnadsprojekt, på en tomt i Kristianstad där den södra stadsporten tidigare stått. Det var en putsad tegelbyggnad med ett tre våningar högt mittparti, med klocktorn och ett tvåvåningsparti vid vardera sida. Ritningarna var gjorda av arkitekten Johan Adolf Hawerman i Stockholm och själva bygget hade beställts efter beslut i stadsfullmäktige samma år. Bygget tog nästan fem år att färdigställa, men 1875 stod det klart och den 10 december samma år invigdes den skola som idag är känd som Söderportsgymnasiet.

Ungefär samtidigt som skolan uppfördes, påbörjade Sören Löfgren även ett husbygge i anslutning till Norregatan, i sin hemort Åhus. På tomten, eller alldeles intill, hade tidigare legat en gammal fyrlängad bondgård vars historia går att spåra tillbaka till åtminstone 1770-talet. Gården benämndes nr. 14 och förefaller ha eldhärjats, vilket i sådana fall torde vara anledningen till att tomtägarna beställt en ny bostad. Enligt en seglivad skröna skall Löfgren ha blivit förmögen i samband med det bygget. När några av hans arbetare grävde ut en källare påträffades en medeltida valvkällare, där de fann en urna fylld med mynt och en gammal dansk pergamentrulle. Löfgren undanhöll upptäckten och behöll hela fyndet själv, utan några större betänkligheter. Fyndet blev därmed aldrig arkeologiskt belagt. Uppgifter gör gällande att det rörde sig om en femton meter lång och fem meter bredd källare, i gott skick och troligen tillhörande en äldre kyrklig inrättning. Om det finns något uns av sanning i berättelsen lär vi aldrig få veta. Skrönor och anekdoter om människor som gjort sig förmögna var inte ovanliga, men i det här fallet ligger det nog närmare till hands att det var Löfgrens många byggprojekt som hade gjort honom förmögen.

1876 påbörjade Löfgren uppförandet av den så kallade Löfgrenska villan i Åhus, ett skrytbygge för eget bruk som efter hans död kom att kallas Villa Haga. Den påkostade villan i ett och ett halvt plan inrymde tolv rum, kök, spiskammare, ett kraftigt hörntorn och en väl tilltagen källare. Huset var ritad av ingen mindre än den berömda domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall i Lund . På tomten, som egentligen var en sammanslagning av två tomter, hade det legat en äldre föregångare i vilken Löfgren förefaller ha bott sedan 1850-talets andra hälft. Villan var belägen alldeles norr om Västerport, nära dagens södra rondell och den så kallade Anders Håkansgården. Även det här bygget är omgärdat av en skröna. Grundmuren till villan anlades med stenar från den gamla medeltida stadsmuren och Löfgrens ovarsamma hantering av det anrika minnesmärket sägs ha fört olycka över honom. Och kanske åsyftas hans 61-åriga födelsedag…

Precis som för alla andra var livet inte alltid guld och gröna skogar. Samma dag som Sören fyllde 61 år, den 22 september 1880, avled hans hustru Else Lundqvist av okänd orsak. En av de vuxna sönerna bodde kvar ett tag, men när även han flyttade bodde Sören kvar ensam i det stora huset. 1899 avled också Sören Peter Löfgren, 90 år gammal och med en storartad yrkesbana bakom sig. 1901 annonserades villan ut av hans arvingar och året efter köptes den av handelsträdgårdsmästare Ola Persson. Efter otaliga ägarbyten revs den ståtliga villan med sina dekorativa snickeridekorationer sommaren 1970, i samband med att Köpmannagatan förlängdes till sin nuvarande sträckning.

Som kuriosa kan nämnas att den andra storbyggmästaren i Åhus hette Sven Andersson Engström, han var född i Yngsjö 1837 och hade börjat sin yrkesbana som murarlärling hos Löfgren. Det var min mormors, morfars farbror.

Text: H. Johan Lundin
Foto: Carl Krook
Fotokälla: S:ta Annas Gille

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.facebook.com/hjohanlundin ------------------- www.svunnentid.wordpress.com www.gbghistoria.wordpress.com www.youtube.com/@AkveduktProduktion www.youtube.com/@hjohanlundin ------------------- www.majornasbryggeri.se www.instagram.com/majornasbryggeri www.facebook.com/majornasbryggeri ---------------------
Detta inlägg publicerades i 1890-tal, Åhus, Historia, Villands härad och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar