Oväntat besök i Måns Nilssons sterbhus

Landstormssoldater söder om byn Yngsjö

På morgonen lördagen den 2 september 1939 knackade det på dörren hemma hos familjen Månsson vid Furuboda eller mer korrekt Ljunge, en dryg halvmil söder om byn Yngsjö. Gården, som brukades av Måns Nilssons sterbhus vid den här tiden, är belägen utmed landsväg 118, några stenkast söder om Stortrappsvägen.
Det var en fänrik som kommit för att berätta att 15 man skulle komma till gården för att få mat och logi under en tid. Senare under dagen kom en lastbil med männens utrustning, och dagen efter anlände 12 s.k. landstormsmän. Deras uppgift var att rapportera alla flygplan de såg.
Då vädret inte alltid var soligt och fint så föreslog en av männen, i samband med att man tröskat och halmen skulle läggas i balar, om det kunde gå bra att bygga en kur som de kunde stå vakt i. På gården fanns en duktig halmstacksläggare som ordnade det hela och på köpet fick de ett präktigt utkikstorn. Det är detta torn/kur som syns på bilden.
I december månad byttes männen ut av en ny grupp och de förflyttades till en fiskebod nere vid Nyehusen.

Text: H. Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: privat

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.facebook.com/hjohanlundin ------------------- www.svunnentid.wordpress.com www.gbghistoria.wordpress.com www.youtube.com/@AkveduktProduktion www.youtube.com/@hjohanlundin ------------------- www.majornasbryggeri.se www.instagram.com/majornasbryggeri www.facebook.com/majornasbryggeri ---------------------
Detta inlägg publicerades i 1930-tal, Historia, landsbygd, Lantbruk, Militärhistoria, Villands härad, Yngsjö och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar